3e editie Innovatiekamp Nieuwe Materialen

Jongeren bedenken unieke schoenendoos!
 
Tachtig wetenschapsleerlingen uit West- en Oost-Vlaanderen namen op 28 februari en 1 maart deel aan het Innovatiekamp Nieuwe Materialen in het Vives Innovation Centre (VIC) te Kortrijk. De jongeren kregen de opdracht om in gemengde teams een innovatieve en creatieve oplossing te bedenken voor een reële uitdaging die hen voorgelegd werd door één van de vier deelnemende peterbedrijven Darco Pack, 100% West-Vlaams, IQ Pack, Vanheede.
 
Het winnend concept
Team Shoestack won met een unieke schoenendoos. De opdracht van de firma IQ Pack uit Harelbeke hield in om een dubbele functie te ontwikkelen voor een gesloten kartonnen verpakking uit een supermarkt (naar keuze) waarbij de verpakking niet onmiddellijk op de afvalberg belandt. Het team bedacht een schoenendoos die rechtstreeks naar het schoenenrek kan. De schoenendoos wordt langs de zijkant geopend en kan omgevouwen worden tot een opbergsysteem voor schoenen.
 
De unieke schoenendoos was volgens de 8-koppige jury het meest uitgekiende concept. De oplossing pakte naast de vraag van de ondernemer ook andere problemen aan zoals het rondslingeren en eenvoudig opbergen van schoenen.
 
Indrukwekkende cases
In de finale nam de beste concepten het tegen elkaar op waarbij ze hun oplossing toelichtten aan een professionele jury.
  • Het team 100% West-Vlaanderen ontwierp een rieten mand met West-Vlaamse producten die omhoog komt bij het openen van de kartonnen doos.
  • De oplossing op de vraag van Vanheede kwam van Team Isobest. Ze stelden voor een chemische vloeistof te ontwikkelen die de vezels samenhoudt van de asbestplaten, waardoor er geen giftige stoffen meer vrijkomen tijdens het vervoer.
  • Het laatste team bedacht voor Darco een herbruikbaar, elastisch net om gevulde paletten op een ergonomische en ecologische manier te verpakken.
Klik hier voor de fotoreportage.

Het Innovatiekamp Nieuwe Materialen werd georganiseerd door RESOC Midden en Zuid-West-Vlaanderen, de POM West-Vlaanderen, Fabriek voor de Toekomst ‘Nieuwe Materialen’ en Actie voor Starters. Vlajo leidde het kamp in goede banen.